Dato Seri Zahid Hamidi

Zahid Hamidi – Siapakah Beliau ?

Dato ‘Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (dilahirkan pada 4 Januari 1953) adalah ahli Parlimen Malaysia yang telah menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia sejak 2015 dalam perundangan pakatan Barisan Nasional Perdana Menteri Najib Razak. Beliau juga pernah menjadi Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri sejak tahun 2013, dan beliau telah diisi sebagai Menteri Pertahanan dari 2009 hingga 2013. Beliau adalah Ahli Parlimen Malaysia untuk demografi mengundi Bagan Datoh di Perak dan seorang individu dari United Malays National Pertubuhan politik (UMNO).

Dari pergolakan dalam profesion politiknya, Zahid adalah seorang Senator dan pentadbir Bank Simpanan Nasional sebelum menjadi pemimpin sayap kanak-kanak UMNO. Pada tahun 1998, Zahid bertanding menentang Perdana Menteri Mahathir Mohamad, yang memerlukan kesimpulan kepada kronisme dan nepotisme dalam kerajaan Malaysia. Zahid, dilihat sebagai rakan kongsi yang dikeluarkan Timbalan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, ditangkap dan dipenjarakan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. Walau bagaimanapun, pada tahun 1999, Zahid telah dijemput ke dalam lapisan UMNO, menyatakan bahawa Anwar telah meletakkannya untuk meningkatkan pengertian kronisme dan nepotisme dan mendakwa bahawa Anwar telah menggunakan kedudukannya sebagai Menteri Kewangan untuk membimbing peluang perniagaan kepada Zahid.

Selepas keputusan tahun 2004, Zahid Hamidi berubah menjadi Timbalan Menteri di badan perundangan Abdullah Ahmad Badawi. Sementara seorang Timbalan Menteri, Zahid dipertimbangkan dan telah dibentangkan tahap Doktor Falsafah dari Universiti Putra Malaysia.

Selepas perlumbaan 2008, Zahid berubah menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Beliau telah diwakilkan Menteri Pertahanan pada April 2009. Ahmad Zahid Hamidi dipilih sebagai Menteri Dalam Negeri pada tahun 2013, menggantikan Hishamuddin Hussein. Hishamuddin mengambil kedudukan masa lalu Ahmad Zahid Hamidi di Kementerian Pertahanan.

Pada bulan Julai 2015, beliau dipilih sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam rombakan biro.

Zahid Hamidi | Its Nabil Ck

Zahid Hamid dan Kerjaya Beliau

Sebelum mengembara ke dalam isu perundangan, Ahmad Zahid merupakan pelabur untuk OCBC. Beliau juga merupakan salah seorang ketua Bank Simpanan Nasional (1995-1998) dan juga Permodalan Nasional Berhad (PNB). Beliau juga merupakan Eksekutif Pemasaran bagi Amanah Saham Nasional Berhad, Pengarah Eksekutif bagi Scandinavian Motors Sdn Bhd, Ketua Pegawai Eksekutif Kretam Holding Berhad, Pengerusi Tekala Corporation Berhad, Pengerusi Seng Hup Berhad dan Pengerusi Ramatex Berhad. Pada tahun 1999 beliau menjadi Pengerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

Pada tahun 2007, Ahmad Zahid memandu perhimpunan penunggang motosikal melalui Malaysia dan Indonesia untuk memajukan pelancongan Malaysia.

Dunia Politik Zahid Hamidi

Pada tahun 1986, beliau dipilih sebagai setiausaha politik kepada Datuk Seri Najib Abdul Razak di sebalik penggal terakhir sebagai Menteri Belia (1986-1990) dan selepas itu Menteri Pertahanan (1990-1995).

Pada tahun 1995, Ahmad Zahid Hamidi berubah menjadi individu dari parlimen selepas memenangi kerusi Parlimen Bagan Datoh di Perak dalam perlumbaan umum. Beliau dipilih sebagai Ketua Pemuda UMNO pada tahun 1996. Di tengah-tengah Perhimpunan Agung Umno ke-53 [klarifikasi diperlukan] pada tahun 1997, Zahid bertanding menentang Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad, yang memerlukan kesimpulan kepada kronisme dan nepotisme dalam kerajaan Malaysia. Sehubungan itu, Mahathir menyerlahkan nama-nama orang Melayu / Bumiputera yang mendapat tawaran dan jawatan tinggi dalam perkongsian yang berkaitan dengan kerajaan (GLC).

Pada tahun 1999, Ahmad Zahid Hamidi dipilih sebagai Ahli Parlimen Bagan Datoh di Perak dalam keputusan umum. Beliau dipilih untuk Majlis Tertinggi UMNO tahun depan. Selepas memenangi kerusi kali ketiga pada perlumbaan umum 2004, Zahid dinamakan Timbalan Menteri Pelancongan oleh Perdana Menteri sebelum ini, Abdullah Ahmad Badawi. Semasa Timbalan Menteri, beliau memohon ijazah Doktor Falsafah dari (UPM), pasca bertajuk “Manifesto Barisan Nasional Sebagai Agenda untuk Akhbar Bahasa Melayu Semasa Kempen Pilihan Raya Umum.”

Dalam trafik politik tahun 2008, Ahmad Zahid Hamidi sekali lagi memegang kerusi Parlimen Bagan Datoh apabila banyak saham wajaran parti (BN) terjejas. Beliau kemudiannya mewakilkan Menteri yang penuh di Jabatan Perdana Menteri. Pada reshuffle biro April 2009, Zahid dipilih sebagai Menteri Pertahanan oleh Perdana Menteri Najib Tun Razak.

Zahid Hamidi Parlimen Bagan Datoh

Beliau sebelum ini menjadi ketua pemuda UMNO cawangan Bagan Datoh, beliau juga adalah Naib Ketua bagi wilayah pemuda UMNO Perak, Ketua UMNO Komunikasi untuk belia UMNO, dan perintis belia UMNO. Ahmad Zahid Hamidi telah diisi sebagai Setiausaha Politik Najib Razak di tengah-tengah kediaman terakhir di Kementerian Sukan dan Belia dan seterusnya Kementerian Pertahanan. Beliau juga adalah salah seorang pemegang amanah Umno yang tinggi individu. Beliau pernah dilantik sebagai wakil di Parlimen Parlimen Malaysia.

Dia bersedia untuk memegang kerusi Parlimen Bagan Datoh pada perlumbaan 2013, walaupun pada hakikatnya dengan bahagian dominan berkurang. Pada 15 Mei 2013, dilaporkan bahawa Ahmad Zahid Hamidi akan menguasai sebagai Menteri Dalam Negeri yang baru bertukar dengan Hishamuddin Hussein.

Pada bulan Julai 2015, beliau telah ditugaskan sebagai Timbalan Perdana Menteri kesebelas negara dalam perjumpaan biro

sumber : wikipedia

Penulis : Its Nabil Ck