Datin Seri Rosmah Mansor

Datin Seri Rosmah Mansor | Nabil CkDatin Seri Rosmah Mansor | Latar Belakang Serta Profil

Datin Seri Rosmah Mansor dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan pada 10 Disember 1951. Seorang anak kepada pendidik, beliau mempunyai sekolah menengah di Kolej Tunku Kurshiah, sebuah sekolah berasrama yang berprestij untuk gadis-gadis Melayu di Malaysia. Dia adalah isteri kepadaPerdana Menteri Malaysia yg ke-6 iaitu Dato Sri Mohd Najib bin Tun Haji Abd Razak. Suaminya mengiktiraf isterinya bukan kerana sahaja memberi perhatian kehidupan di rumah dan keluarga tetapi memainkan peranan penting dalam membekalkan sokongan penting kepada kepimpinan suaminya di Malaysia. Semasa menyampaikan ucapan penutupannya pada mesyuarat agung tahunan UMNO ke-67, Disember 2013 di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra, Presiden Najib Razak memuji isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor kerana “perbuatan baik “nya kepada negara itu. Dalam ucapannya di perhimpunan agung, beliau menyerlahkan dua contoh di mana DS Rosmah Mansoro membantu Malaysia; satu contoh di mana isteri Perdana Menteri memainkan peranan penting dalam melepaskan pelajar yang ditahan di Mesir; dan semasa Piramid Operasi Malaysia di Arab Saudi, kerajaan meminta keluar pelajar Malaysia tanpa visa. Beliau menggunakan hubungan diplomatiknya dan mendapat pelajar dengan kerajaan Saudi yang menawarkan dua jet jumbo untuk membantu kita mengekstrak pelajar.

Datin Seri Rosmah Mansor | Selepas Tamat Pengajian

Selepas menamatkan pengajian tinggi di Universiti Malaya dan Universiti Negeri Louisiana pada tahun 1974 dan 1978, Datin Seri Rosmah Mansor kembali melancarkan kerjaya korporatnya, dengan menggunakan ijazah Sarjana Muda dalam Sosiologi dan Antropologi serta ijazah Sarjana Sosiologi dan Peluasan Pertanian. Beliau berkhidmat di Pertanian Bank Malaysia sehingga 1983, dan kemudian mengambil alih jawatan Pengurus Pembangunan Perniagaan di Pulau dan Peninsular Berhad di mana beliau berkhidmat sehingga 1987.

Hari ini, sebagai isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor mnyandang pelbagai jawatan. Beliau adalah Presiden Persatuan Kebajikan Isteri Menteri (BAKTI). Beliau memegang jawatan Penaung untuk pelbagai persatuan, antara lain Yayasan Kanak-kanak di Harapan, Persatuan Pencinta Alam Malaysia, Persatuan Pelacur Ortopedik Malaysia, Majlis Aids Malaysia, Yayasan Institut Jantung Negara, Persatuan Thalasemia, Persatuan Kebajikan Atlet Kebangsaan, Yayasan untuk Pembangunan Kanak-kanak yang Kurang Bermasalah dan banyak lagi. Beliau juga menyertai Persatuan Badminton Malaysia (BAM) sebagai penaung mereka, serta Presiden Persatuan Pemandu Gadis Malaysia. Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, pada Jun 2014 menganjurkan pertunjukan fesyen Malaysia bersempena dengan Sidang Kemuncak Global Wanita 2014 yang mempamerkan tekstil tradisional dan unik Malaysia. Dalam ucapannya, Rosmah berkata beliau berharap usaha itu dapat diterima dan dihargai dengan baik, terutamanya oleh rumah-rumah fesyen Perancis dan menyatakan kegembiraannya untuk mempamerkan gaya dan warisan Malaysia yang unik di fesyen di Paris.

Datin Seri Rosmah Masor | PERMATA

Datin Paduka Seri Rosmah Mansor sangat percaya bahawa pembangunan modal insan bermula dengan anak-anak dan ia merupakan pelaburan penting bagi negara. Ini akan meletakkan asas kukuh untuk pertumbuhan negara, produktiviti, perpaduan sosial dan keamanan. Oleh itu, beliau telah aktif dalam memacu inisiatif ini melalui program PERMATA bermula dengan penubuhan pusat pendidikan dan pusat penjagaan kanak-kanak di seluruh negara atau Permata Negara yang memberi tumpuan kepada kanak-kanak di bawah 5 tahun. Melalui usaha beliau, setakat ini, lebih daripada 650 Pusat Permata Negara telah ditubuhkan di seluruh negara.

Program ini telah diperluaskan kepada kanak-kanak berbakat intelektual di bawah panji PERMATA Pintar, yang bertujuan untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang sesuai untuk mencabar mereka sepenuhnya. Program ini menawarkan dua pendekatan, kem sekolah tahunan untuk kanak-kanak berumur 9-15 dan sekolah untuk kanak-kanak berbakat berusia 16-17 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Adapun PERMATA Seni, tujuannya adalah untuk memperhalus lagi bakat anak-anak dalam seni persembahan i.e: musik, paduan suara dan tarian. Walaupun untuk PERMATA Insan, kanak-kanak berbakat diberikan pendedahan awal kepada pemahaman tentang al-Quran dan as-Sunnah untuk menjadikan mereka intelektual Islam masa depan.

Sebagai cara untuk menjangkau golongan belia terutama yang berisiko, beliau memulakan Perkasa Remaja melalui camp camp dan program berasaskan Komuniti. Kedua-dua program ini bertujuan untuk memperkasakan belia untuk menjadi pembangunan arus perdana.

Dia kini memulakan dua projek baru; PEMATA Kurnia, sebuah program untuk kanak-kanak dengan autisme dan Hospital Pakar Kanak-kanak. Kedua-dua projek sedang dalam proses pelaksanaan.

Datin Seri Rosmah Mansor | Anugerah Penghargaan

Selain daripada terlibat dalam kesejahteraan kanak-kanak, beliau juga bersemangat dalam memajukan isu berkaitan wanita, seperti pemberdayaan wanita, kesetaraan jantina dan meningkatkan status ekonomi wanita. Beliau telah dijemput beberapa kali untuk bercakap mengenai isu-isu ini di persidangan di peringkat tempatan dan antarabangsa.

Sebagai pengiktirafan atas sumbangan beliau kepada negara dan rakyatnya, Datin Seri Rosmah Mansor telah dianugerahkan pelbagai anugerah yang tinggi dari Negeri Pahang, Kedah, Melaka, Selangor, Kelantan, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak. Beliau juga dianugerahkan Doktor Kehormat dalam Pendidikan oleh Universiti Teknologi MARA Malaysia, Doktor Kehormat Inovasi dalam Pembangunan Kapasiti Manusia oleh Limkokwing Universiti Teknologi Kreatif dan Doktor Kehormat dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Sumbangannya juga diakui di peringkat antarabangsa dengan penghargaan Tanggungjawab Sosial dari kota Ankara, Turki. Beliau juga dianugerahi Doktor Kehormat Surat oleh Universiti Curtin Australia dan Profesor oleh Universiti Teknologi Maklumat Antarabangsa, Kazakhstan.

Datin Seri Rosmah Mansor telah dianugerahkan pelbagai anugerah, gelaran dan pengiktirafan dari institusi tempatan dan luar negara. Salah satu anugerah paling terkenal yang beliau terima ialah Anugerah Perdamaian dan Harmoni dari Majlis Perniagaan untuk Pengertian Antarabangsa dari Amerika Syarikat pada 17 April 2010. Anugerah ini diberikan kepada Rosmah Mansor oleh bekas Setiausaha AS Lawrence Eagleburger. Acara ini diadakan di Hotel St. Regis yang terkenal.

Pada 2 Mac 2012, Rosmah dianugerahkan Pingat Perkhidmatan Cemerlang dari presiden Institut Teknologi Stevens, Dr. Nariman Farvardin di New Jersey, sebagai pengiktirafan terhadap perkhidmatan awamnya, terutamanya dalam memperkasakan wanita dan kesamarataan jantina, dan peranan penting yang dimainkannya dalam menggalakkan pendidikan awal di kalangan rakyat Malaysia.

Baru-baru ini, beliau telah dianugerahkan dengan Kehormat Kehormat Ahli oleh Institut Pengurusan Wanita (WIM).

Pada Disember 2013, Pusat Kepimpinan Ekonomi dan Kepimpinan (CELD), mengakui komitmen, peranan dan inisiatif Rosmah Mansor terhadap perkembangan wanita dan kanak-kanak dengan menghormati beliau dengan anugerah ‘Global Inspirational Leadership’ (GILa) di Afrika-Timur-Asia Amazons Anugerah Gala di Dubai, Emiriah Arab Bersatu.