Cara Kempiskan Perut

Cara Kempiskan Perut Serta Senaman Yang Mudah Untuk Hilangkan Perut Buncit

Cara Kempiskan Perut

Cara Kempiskan Perut Serta 7 Senaman Wajib

Adakan nombor kecil yang berwana hitam menggangu anda? Adakah lemak perut yang berlebihan ini membuatkan anda sukar untuk mendapat tidur yang selesa? Jika ya, anda perlu melakukan perubahan dalam gaya hidup untuk mendapatkan gambaran impian anda. Tidak syak lagi, lemak perut yang berlebihan kelihatan tidak disukai secara estetik. Ia boleh menjadi bahagian yang serius dan menjejaskan kesihatan pada jangka panjang jika tidak dibendung pada peringkat awal ini.

Diet dan Senaman. Sekiranya anda berfikir bahawa hanya diet akan membakar lemak perut anda, anda ternyata salah. Jika anda benar-benar ingin menurunkan berat badan, anda perlu melakukan sekurang-kurangnya satu jam senaman dalam rutin harian anda untuk mengurangkan lemak perut. Di sini, kami telah menyusun senarai 10 senaman dan cara kempiskan perut yang dapat membantu mengurangkan lemak perut lebih cepat dan efisen.

1. Crunches

Crunch - Nabil CkTiada yang membakar lemak perut lebih cepat daripada crunches. Jadi, No1 ini mestilah senaman crunches,senaman yang asas bagi membakar lemak. Sekarang, sudah tiba masanya anda memulakan latihan ini.

Cara Melakukannya

 • Bersandar di tempat tidur dengan lutut bengkok dan kaki di atas tanah. Sebagai alternatif, anda juga boleh mengangkat kaki anda dari lantai pada sudut 90 darjah. (Lihat gambar).
 • Angkat tangan anda dan letakkannya di belakang kepala anda, atau di atas dada anda.
 • Tarik nafas yang mendalam, dan semasa anda mengangkat badan atas keluar dari lantai, hembus nafas keluar.
 • Lakukan ini untuk 10 kali sebagai pemula dan lakukan dua hingga tiga set lagi.

Langkah berjaga-jaga

Semasa melakukan crunches, jangan baring secara keseluruahan, hanya menaikkan belakang anda beberapa inci dari tanah. Ini memastikan anda tidak menyakiti pinggang anda.

Juga, jangan lonjak kepala anda ke hadapan sambil melakukan crunches. Ini akan menyebabkan tekanan pada leher anda dan mengakibatkan kesakitan. Hanya pegang tangan anda di atas kepala anda dan lakukan latihan ini.

2. Twist Cruches

Twist Crunch | Nabil Ck

Sebaik sahaja anda membiasakan diri dengan crunches biasa, ubah suai cara untuk mendapatkan latihan perut yang lebih berkesan.

Cara Melakukan

 • Baring di atas lantai dengan tangan di belakang kepala anda.
 • Bengkokkan lutut anda seperti yang anda akan lakukan crunches, menjaga kaki anda di atas lantai.
 • Anda perlu mengangkat badan atas badan anda semasa melakukan crunches. Tetapi, dalam crunches twist, anda perlu mengangkat bahu kanan anda ke kiri, menjaga bahagian kiri badan anda di atas tanah.
 • Sekali lagi, angkat bahu kiri ke arah kanan, menjaga bahagian kanan badan anda di atas tanah
 • Ulangi selama 10 kali

Cara Kempiskan Perut Dengan Efisen

3. Reverse Crunch

Cara Kempiskan Perut Reverse Crunch - Nabil Ck

Cara Melakukan

 • Dia sama dengan senaman twist crunch. Satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah mengikat kaki anda di belakang serentak dengan bahu anda. Ia memfokuskan otot-otot di sisi anda.

Langkah berjaga-jaga

Pastikan belakang anda lurus semasa melakukan senaman, kerana lengkungannya boleh menyebabkan sakit, dan dalam beberapa kes, bahkan kecederaan.

4. Vertical Leg Crunch

Cara Kempiskan Perut Vertical Leg Crunch | Nabil Ck

Cara Melakukan

 • Bersandar rata di atas lantai, atau di atas tikar, dengan kaki anda dilanjutkan ke atas (ke arah siling).
 • Lakukan perkara yang sama seperti yang anda lakukan dalam kes crunches. Iaitu, bernafas dan angkat bahagian atas badan dari lantai ke arah pelvis.
 • Tarik nafas perlahan-lahan. Apabila anda membawa diri ke bawah, bernafas lagi, dan lepaskan nafas saat anda naik.
 • Lakukan dalam 10-12 kali

Langkah berjaga-jaga

Mulakan dengan hanya melakukan beberapa kali sahaja senaman ini, kerana ia boleh membuat anda berasa sakit jika anda terlebih buat.

Cara Kempiskan Perut | Nabil Ck

5.  Lunge

Cara Kempiskan Perut Lunge | Nabil Ck

Cara Melakukan

 • Berdiri tegak dan jarakkan pinggul kaki anda.  Pastikan lutut anda sedikit bengkok. (lihat gambar)
 • Angkat kedua tangan anda di hadapan anda atau pegang pinggang anda, selaraskannya dengan bahu dan selari.
 • Maju ke hadapan seperti yang ditunjukkan dalam gambar. Ambil langkah besar ke hadapan dengan kaki kanan anda, dan duduk seolah-olah di atas kerusi supaya lutut anda membuat sudut 90 darjah dengan lantai. Kaki kiri harus diposisikan ke belakang, disokong oleh jari kaki.
 • Tulang belakang perlu dijaga lurus. Jangan bengkokkan tulang belakang anda ke hadapan.
 • Keluarkan badan anda (hanya batang tubuh, dan bukan kaki) ke kanan dan kemudian ke kiri.
 • Ulang sebanyak 15 kali

6. Plank

Cara Kempiskan Perut Plank | Nabil Ck

Senaman yang menguatkan otot-otot di sekeliling abdomen, pinggul, dan bahagian bawah.

Cara Melakukan

 • Letakkan kedudukan anda di atas lantai dengan lutut dan siku anda berehat di atas tanah.
 • Pastikan leher anda sejajar dengan tulang belakang anda.
 • Angkat lutut dan menyokong kaki anda pada jari kaki.
 • Bernafas dengan normal.
 • Ini adalah senaman papan. Kekal dalam postur ini selama 30 saat

7. Senaman Kardio

Cara Kempiskan Perut Senaman Kardio | Nabil Ck

Cardio adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk membakar kalori dan membuang flab yang tidak diingini dari badan anda. Latihan kardio sangat membantu dalam mengurangkan lemak perut. Melakukan kardio secara kerap akan memberi anda manfaat kesihatan yang lain seperti pengurangan tekanan, peningkatan kapasiti paru-paru, tidur yang lebih baik, dan rasa segar secara keseluruhan.

Berjalan

Salah satu latihan kardio yang pertama untuk mengurangkan lemak perut adalah berjalan. Terkejut? Adakah anda fikir ia terlalu mudah untuk menjadi berkesan?  Maka anda harus tahu bahawa berjalan adalah cara yang hebat dan berkesan untuk membakar lemak perut yang hodoh itu. Malah, ia adalah pembakar lemak yang sangat baik untuk seluruh badan anda. Sekiranya anda mengikuti diet sihat dengan berjalan kaki pada kadar yang stabil selama 30-45 minit untuk sekurang-kurangnya empat hingga lima hari setiap minggu, anda akan menyaksikan penurunan secara beransur-ansur dalam berat badan anda.

Senaman tahap rendah ini berkesan meningkatkan metabolisme anda serta kadar jantung anda. Kadar metabolisme yang tinggi akan membakar kalori pada kadar yang lebih cepat, dengan itu membantu menghilangkan lemak terkumpul di sekitar perut anda. Malah, berjalan menurunkan risiko kecederaan dan dianggap sebagai latihan yang baik untuk permulaan.

Berlari

Anda harus menghalang tubuh anda daripada terbiasa dengan apa-apa rutin senaman tetap. Oleh itu, anda boleh beralih sesekali. Cuba berlari untuk perubahan. Ini adalah cara yang berkesan untuk mengekalkan kadar jantung anda, membakar kalori, dan kehilangan lemak perut.

Jogging

Sekiranya anda tidak suka berlari, cuba joging sebaliknya. Penyelidikan menunjukkan bahawa jogging lebih berkesan dalam memecahkan lemak yang tidak diingini jika dibandingkan dengan angkat berat. Ini adalah satu bentuk latihan aerobik yang sangat berguna untuk melawan obesiti.

Berbasikal

Ini adalah satu lagi latihan kardio yang berkesan yang membantu anda membuang lemak perut dengan membakar kalori. Pastikan kadar denyutan jantung anda naik semasa anda berbasikal.

Berenang

Dengan berenang, anda mendapat banyak faedah dalam kardio – dari kehilangan berat badan ke toning badan anda – semua pada masa yang sama! Pukulan yang anda pilih perlu dipertingkatkan dan bertenaga untuk membantu anda membakar lebih banyak kalori. Anda boleh mula dengan berenang sekali atau dua kali setiap minggu.

Ikuti latihan yang berkesan dan mudah ini untuk mengurangkan lemak perut. Anda boleh melakukan kebanyakan latihan ini di rumah tanpa bantuan pelatih peribadi. Apa yang anda perlukan adalah penentuan dan banyak stamina. Mengurangkan lemak perut tidak lagi menjadi impian yang sukar dikecapi!

Untuk Cara Kempiskan Perut dan Senaman Apa Yang Diperlukan? Tonton video di bawah ini